Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyúk hő formájában ingyen energiát állítanak elő a talajból, a talajvízből vagy a levegőből. Eközben ezek rendkívül hatékonyak: csupán 1 kW árammal akár 5 kW hőt termelnek – a teljesítménytényezőtől függően.

Akár új épületekhez, akár korszerűsítéshez a hőszivattyúk ideális megoldást jelentenek. A padlófűtéses új épületekhez elegendő alacsony előremenő hőmérséklet. Amennyiben a hőszivattyút egy meglévő radiátoros fűtéssel kívánja felváltani, feltétlenül ügyeljen a magas előremenő hőmérsékletre.

Leggyakoribb Típusok:

A hőszivattyúk elsősorban abban különböznek, hogy honnan veszik a hőenergiát.

A levegő-víz (más néven levegő-hőszivattyúk) a környezeti levegőből kivont hőt a fűtési rendszer vizének adják át. Egyszerűek, megfizethetőek és kevés telepítési erőfeszítést igényelnek.

A geotermikus (más néven talaj-víz) hőszivattyúk a talajból nyerik ki a hőenergiát, és nagy teljesítmény leadására képesek a fűtés, valamint a melegvíz-ellátás biztosítása során. Óriási előnyük, hogy nyáron akár még a ház passzív hűtését is lehetővé teszik.

A talajvízzel működő (más néven víz-víz) hőszivattyúk a talajvízből nyerik ki a hőenergiát, majd lehűtve visszajuttatják azt a talajba, így egy különösképp környezetbarát rendszert alkotva.

A kiválasztás során fontos szempont az is, hogy a levegő alapú hőszivattyúk telepítése jóval könnyebb feladat, azonban a hatékonyságuk egy kicsivel kisebb.

A geotermikus és talajvízzel működő hőszivattyúk nagyobb hatékonysági fokúak, telepítésük során viszont kalkulálni kell azzal, hogy a telepítési munkálatok jelentősebbek